Bucharest Start-up City, sansa pentru cei din Bucuresti

Bucharest Start-up City

Bucharest Start-Up City este un proiect ambitios pentru antreprenorii din municipiul Bucuresti. Dupa ce Start-Up Nation a eliminat aproape orice sansa pentru un plan de afaceri cu sediul sau punctul de lucru in Bucuresti, iata un proiect pentru cei din Capitala. Bucharest Start-Up City este un proiect initiat de consiliu local Bucuresti impreuna cu primarul general si se concentreaza pe dezvoltarea spiritului antreprenorial.

Cei care doresc sa participe au sansa sa obtina aproximatvi 50.000 euro finantare nerambursabila. Acesti bani pot fi folositi in foarte multe scopuri, intre care si cheltuielile legate de salarii si cele cu chiria. Printre cheltuielile eligibile in cadrul programului cu fonduri nerambursabile se numara si achizitia de masini. In categoria masini intra inclusiv autoturisme, dar si autovehicule sau autoutilitare specifice domeniului de activitate. Este foarte important ca in planul de afaceri sa fie motivate cheltuielile. De exemplu, daca vrei autoturism pe firma, trebuie sa scrii la ce ajuta in cadrul activitatii afacerii pe termen scurt si lung.

Participarea in cadrul proiectului este gratuita, nu implica costuri. Aplicarea la finantarea nerambursabila se va face online, pe pagina web creata special de Primaria Bucuresti pentru eveniment. Daca sunteti interesat de aplicarea la programul Start-Up City, trebuie sa stiti ca sunt alocate undeva la 12 milioane de euro. Acest lucru inseamna ca, daca toti vor ajunge la maximum alocat de 50.000 euro, ar fi premiate undeva la 200 de proiecte. Numarul pare mic, dar considerand faptul ca finantarea este nerambursabila, beneficiile sunt mari.

Criterii preliminare de acceptare

Dupa cum ii spune si numele, principalul criteriu sunt societatile comerciale care isi au sediul pe raza municipiului Bucuresti. Astfel, daca firma sau compania ta nu se afla in zona de interes, nu ai cum sa aplici. Nu se accepta variante precum sediu social in Bucuresti si punct de lucru in Ilfov sau Ploiesti. Daca sunteti interesat sa participati in Bucharest Start-Up City trebuie sa aratati din planul de afaceri nu doar sustenabilitatea, dar si faptul ca activitatea va avea loc din Capitala.

Un criteriu destul de controversat este cel de admisabilitate doar pentru firmele care au luat fiinta dupa 1 ianuarie 2019. Acest lucru inseamna ca cei care au facut firma pentru Start-Up Nation in Bucuresti, nu vor putea participa in Bucharest Start-Up City, deoarece cel mai probabil ar fi din 2018 sau 2017. Acest lucru inseamna ca antreprenorii care vor sa aplice trebuie sa isi faca o firma noua. Important este ca, totusi, teoretic, start-up se refera la o firma recent infiintata. In acest sens, o societate comerciala infiintata in 2019 este mai proaspata si respecta, teoretic, definitia unui start-up.
La fel de important este si contributia minima necesara. Ea poate merge pana la 20% din valoarea finantarii. Acest lucru asigura profesionalismul si continuitatea afacerii. Este un criteriu care descurajeaza pe cei care nu au bani pentru infiintarea unei afaceri, dar criteriul este corect. Vazand ce s-a intamplat la Start-up Nation, unde cei care nu au avut fonduri personale, au esuat primii... Criteriul de contributie minima asigura un nivel de seriozitate.

Antreprenorii sunt persoane care isi asuma riscuri. Urmaresc obtinerea profitului, dar riscul poate fi si de partea statutului. Daca primaria ar acorda oricui aceste fonduri, ar risca sa le piarda pe mana unor neprofesionisti.

Cheltuieli eligible pentru Bucharest Start-Up City

La Bucharest Start-Up City sunt numeroase cheltuieli eligibile. De fapt, daca sunteti familiarizati cu Start-Up Nation, cheltuielile eligible sunt foarte similare. Orice antreprenor stie ca are nevoie de echipamente tehnologice de inalta performanta. De ce? Pentru ca inovatia intr-o industrie inseamna inclusiv depasirea competitorilor directi prin tehnologie. Investitia in echipamente performante si noi, te pot ajuta pe termen mediu si lung. De aceea, sunt foarte importante in bugetul planului tau de afaceri.

Asa cum am spus, cheltuiala eligibila este inclusiv salariile angajatilor sau al staff-ului. Considerand ca ai obligatia angajarii a cel putin unei persoane, banii pot fi utilizati si in acest sens. Nu este recomandat. Dar pentru cineva la inceput de drum, ajutorul este imens. Chiar daca va angajati pe dumneavoastra.

Alte cheltuieli eligibile includ si cele legate de achizitia de autovechiule sau software. La categoria autevehicule intra si autoturisme. Dar motivarea cheltuielii este foarte importanta. Ar trebui sa se plieze pe domeniul tau de acvtivitate. De asemenea, acelasi principiu se asigura si pentru software-ul la comanda. Daca ai nevoie de programe pentru calculator ar trebui sa fie conforme cu planul de afaceri pe care il elaborezi.

Totodata, daca aveti nevoie de sediu, fie ca e birou sau spatiu de productie, puteti apela la banii din finantarea nerambursabila Start-Up City. Asa cum spuneam mai devreme, cheltuielile eligibile sunt similare cu cele de la Start-up Nation.

Evaluarea proiectelor castigatoare

Evaluarea proiectelor castigatoare din cadrul Bucharest Start-Up City este impartita in trei etape: eligibilitatea administrativa, cea tehnico-financiara si sustinerea proiectului in fata unei comisii de catre beneficiar.

Pe scurt, prima etapa este daca planul tau de afaceri indeplineste criteriile impuse de Ghidul pentru Bucharest Start-Up City. Daca ai reusit sa ai cheltuieli eligibile si ai trecut de criteriile de eligibilitate pentru societatea ta comerciala, mergi mai departe in etapa urmatoare.
In etapa tehnico-financiara are loc o analiza complexa care verifica sustenabilitatea proiectului. Una dintre problemele de la Start-up Nation este faptul ca aceasta etapa s-a cam sarit. Multi s-au rezumat la indeplinirea unor criterii matematice care sa-i duca in primii 10.000, insa sustenabilitatea tine de mai multi factori. Este foarte importanta o analiza calitativa a planurilor de afaceri. De aceea, daca planul tau de afaceri este bine scris ai sanse foarte mari. Mare atentie la ce cheltuieli pui si motivarea lor.

In etapa sustinerii proiectului in fata unei comisii trebuie sa te asiguri ca stii foarte bine ce trebuie sa faci. Toate detaliile din planul de afaceri sa le pregatesti, precum si motivatia cheltuielilor. Acest criteriu poate fi decisiv, mai ales ca doar 200 de firme au sansa sa mearga obtina finantarea. Aceste trei etape sunt niste filtre foarte puternice, care ar fi feedback obtinut de la participantii Start-Up Nation. Daca sunt bune sau nu, nu ar trebui sa afecteze un plan de afaceri serios.

Departajarea la Bucharest Start-Up City

Departajarea la Bucharest Start-Up City se face in functie de cinci criterii importante. Atentie! Aici, fata de Start-Up Nation, departajarea are loc destul de diferit.

Primul criteriu si principal este contributia proprie, nu numarul de angajati. Cu o contributie maxima de 20% aveti sanse foarte mari sa luati intreaga suma. Poate ca pare mult, dar 10.000 euro contributie proprie nu este o noutate in mediul antreprenorial. La lansarea programului SRL-D, finantarea era egala cu contributia. Adica contribuiai cu 10.000 euro si primeai 10.000 euro. Pentru 50.000 euro, o contributie de 20 la suta din fonduri proprii nu este asa de mare.

Al doilea criteriu important este ponderea investitiei. Dupa cum spuneam, sunt diverse metode de inovare, insa investitia in echipamente este un avantaj necesar chiar si pentru planul de afaceri.
Calitatea planului de afaceri este cel de-al treilea criteriu. In acest sens, este clar ca nu puteti merge pe plagiate sau chestiuni copiate de pe internet. Trebuie sa intocmiti un plan de afaceri de calitate care sa va permita sa treceti cu succes toate etapele.

Inovarea sociala este foarte importanta. Impactul social este relevant pentru proiect, chiar daca este pe locul patru. Aici ne referim la mediu si comunitate. Daca doriti sa obtineti un punctaj bun, impactul asupra mediului si comunitatii trebuie sa existe ca un punct forte in planul de afaceri.
Nu in ultimul rand, un criteriu principal la Start-up City este data si ora inscrierii. La Start-Up Nation este principalul criteriu dupa punctaj. Deci daca doriti sa aveti o sansa mare trebuie sa fiti vigilenti si sa aplicati din timp. Nu insa fara a respecta cu strictete primele 4 reguli. Mult mai relevante.

Firma de consultanta sau proiect scris singur?

Din punctul meu de vedere, un proiect scris de unul singur nu are o sansa foarte mare, daca nu aveti in spate o experienta solida. De aceea, va recomand sa mergeti pe o firma de consultanta Bucharest Start-Up City. O firma de consultanta va poate ajuta sa aveti un plan de afaceri bine scris si coerent. Daca vreti sa aveti un plan de afaceri calitativ, consultanta unui specialist este decisiva.

Multi isi vor scrie planurile singuri ca la Start-Up Nation si vor pierde. Daca nu doriti sa pierdeti aceasta finantare, mergeti pe mana unei firme de consultanta cu experienta. Bucharest Start-Up City nu este o joaca. Este mai dificil decat Start-Up Nation ca departajare. Si finantarea este mai mare. De aceea, daca nu aveti experienta, puteti pierde la toatele cele 5 puncte de departajare. Planul de afaceri nu este doar un criteriu, sunt toate 5. Pentru ca toate cele cinci puncte de departajare sunt incluse in planul de afaceri.

De asemenea, apeland la o firma de consultanta, puteti avea un avantaj la interviu decisiv. Deoarece majoritatea firmelor de consultanta isi pregatesc clientii de dinainte cu o simulare a unei sesiuni de intrebari si raspunsuri.

Firmele care aplica pot merge pe 3 categorii principale: industrii creative, servicii sau productie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Endocrinologie Craiova: Importanta Dozarilor Hormonale

Optimizare SEO: 10 sfaturi ca sa ajungi pe prima pagina